Tom Erik Arnkilin suurtyö on valmis

Tom Erik Arnkil on kirjoittanut kuusiosaista Kuninkaan korva -sarjaansa neljännesvuosisadan ajan. Kuva: Liisa Takala.

25 vuotta elämästä, kuusiosainen kirjasarja, jossa liki 4000 sivua tiivistä tekstiä. Jos sitä ei voi sanoa suurtyöksi, niin mitä sitten.

Sellaisen Tom Erik Arnkil on kuitenkin kirjoittanut, historiallisen romaanisarjan 2500 vuoden takaisesta Persiasta, silloisesta maailmanvallasta, joka ulotti rajansa Egyptistä Intiaan ja alisti valtaansa suuren joukon mitä erilaisimpia kansoja ja uskontoja.

Tuota kaikkea ja länsimaisellekin ajattelulle ja uskontojen kehitykselle tärkeää aikakautta Arnkil tarkastelee mahdollisimman matalalta, kuningas Kyyroksen palkkaaman ja temppelikorvaksi eli vakoojakseen kouluttaman juutalaispoika Benjaminin silmin ja korvin.

Viidessä Benjamin Aamoksenpojan kirjaa edeltäneessä romaanisarjan osassa Arnkil on kuljettanut Benjaminia ympäri Persian valtakuntaa ja sen rajojen tuolla puolen. Tutuiksi ovat käyneet niin Egypti kuin vaikkapa kreikkalaisfilosofi Herakleitos, niin zarathustralaisten kuin Baabelin temppeleiden ajatukset.

Sarjan aikana Benjamin on kasvanut pojasta mieheksi, kipuillut juutalaisuutensa kanssa, mennyt naimisiin ja saanut lapsia. Hän on kulkenut kuninkaitten kulkueissa heti hallitsijoiden takana, opettanut tulevia vakoojia, kunnes viimein on pelastunut hädintuskin hengissä, mutta pahasti silvottuna matkalle kohti puolisonsa Sitan kotimaata paikoilleen asettuakseen, mutta eihän se tuosta vain onnistu.


                                                                     ***

Se, että Arnkil on käyttänyt neljännesvuosisadan elämästään kirjoittaakseen Kuninkaan korva -sarjan, tarkoittaa myös, että hän on tehnyt valtavasti työtä kirjan tapahtuma-ajan historian selvittämiseen. 

Melko moni varmaan saisi selville, miten Kyyros hallitsi tai minkälaista oli Dareioksen valtakaudella, mutta Arnkil ei tyydy tähän. Yhteiskuntatieteiden tohtorin tarmolla hän käy kiinni sarjan ehkä innostavimpaan antiin: ajan filosofiaan ja vaikkapa uskontojen kehitykseen ja siihen, miten ne ovat aikoinaan vaikuttaneet toisiinsa.

Sarjan kuudennen kirjan Arnkil käyttää Siddhartha Gautaman eli buddhalaisuuden perustajan ajatusten erittelemiseen. Juonen tasolla Benjamin vaeltaa puolisonsa ja tyttärensä kanssa syvälle Indus-joen latvoille tavatakseen Omin Avuin Oivaltaneen, niin kuin kirjan aikalaiset guruaan kutsuvat, ja kysyäkseen tältä kysymyksen.

Arnkil itse on tavannut Dalai-laman. Ehkäpä juuri siksi Buddhan etsimisestä tulee tässä kirjassa niin tärkeä osa kokonaisuutta, mutta aivan ongelmatonta tämä ei kirjan kannalta ole. Käy nimittäin niin, että Benin matka on sen verran pitkä ja mutkikas, että sellaiseksi kasvaa kirjakin. 

Toki buddhalaisuuden perusteet käyvät lukijalle harvinaisen selviksi, jos ne ylipäätään voivat käydä, mutta etsimisestä lukeminen on välillä raskasta ja vaikeaa. Arnkil käyttää buddhalaisuuden erittelyyn ja opinkappaleiden vertailuun niin monta sataa sivua, että kun kirja on kuitenkin saatava jotenkin loppuun, hän joutuu tökkäämään romaaninsa lopussa turbovaihteen päälle, niin että varmasti tapahtuu.

Benjamin Aamoksenpojan kirja eroaa sarjan aikaisemmista teoksista juuri edellä mainitun seikan vuoksi. Aikaisemmissa kirjoissa Arnkil on kuvannut vaikkapa Egyptiä tai Persian valtakunnan ydintä historiallisten tapahtumien ja paikkojen kautta. Nyt hän luottaa ihmisen sisäiseen tapahtumiseen ja mielen muokkautumiseen.

                                                                            ***

Kaikissa Kuninkaan korva -sarjan kirjoissa seikkailee niin oikeita historian henkilöitä kuin Arnkilin vartavasten kehittämiä ihmisiä, ja heitä on valtavasti. Lukijaa helpottaakseen Arnkil on koonnut ihmisistä aakkosellisen luettelon kunkin kirjan alkuun. Viimeisessä osassa heitä on kuusi sivua. Historialliset henkilöt on eroteltu kuvitelluista. Luettelo on todella tarpeen.

Kirjan suurista ajatuksista tärkein lienee yksinkertaistettuna Buddhan ajatus siitä, että elämä on kärsimystä, mutta että kärsimyksestä voi vapautua ymmärtämällä neljä jaloa totuutta ja astumalla jalolle kahdeksanosaiselle polulle. Parasta kilvoittelijaa odottaa täyttymys eli nirvana, kärsimyksestä vapautuminen.

Siinä sivussa Arnkil tarjoaa meille tämän ajan länsimaisille tallaajille ratkaisuksi rakkautta. "Jos rakastat, et estä", Benin vaimo Sita sanoo miehelleen romaanin ratkaisevassa vaiheessa. Se taas, näin Arnkil tuntuu ajattelevan, vasta vaikeaa onkin. Rakkauden vaatimuksista emme selviä ilman toisten ihmisten apua. Ei selviä Benkään.

Tom Erik Arnkil: Benjamin Aaroninpojan kirja. Kuninkaan korva, osa VI. Teos 2022. 938 s.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Liisa lavalle vimmalla ja voimalla

Nälkämaan Jussit ovat tositelkkariakin todempia

Juuri tällainen esitys Kainuun metsäkiistoista pitikin tehdä