Ihmisten epäonnelle nauraminen on sairasta

Taneli Mustonen on päässyt jälleen ohjaamaan elokuvan, jonka joku muu on jo jossakin elokuvannut.
Kahden suositun Luokkakokouksen jälkeen Mustonen on tarttunut norjalaiseen alkuperäistarinaan pariskunnasta, joka luulee itsestään liikoja ja alkaa rempata vanhaa talonrötisköä.
Nyt Mustonen ja leffan tuottanut Solar Films odottavat, että meillä katsojilla olisi erinomaisen hauskaa, kun katsomme, miten Sami Hedberg putoaa lahon lattian läpi tai miten venäläiset remppamiehet kusettavat peruskorjaajapariskuntaa mennen, tullen ja vielä palatessa.


Nuoripari (Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg) tietää, että remppa aloitetaan tyhjentämällä talo. Kuva: Tiia Öhman / Solar Films

                                                           ***
Olen ehdottomasti huumorin ja jopa pölhökomedioiden vilpitön ystävä, mutta Se mieletön remppa menee kyllä yli minun huumorintajuni. En osaa enkä jaksa nauraa sille, että jollekin käy hemmetin huonosti tai joku törmää koko ajan pelkkään huonoon tuuriin ja epäonneen.
Johtuu varmaan siitä, että olen kasvanut Charles Chaplinin ja hänen sydämellisten tarinoidensa parissa, mutta minulle komedia on sitä, että vaikka tarinassa tapahtuu vaikka mitä, katsoja pystyy odottamaan, että lopulta kaikki käy hyvin.
Itse asiassa elokuvan tekijöiden on toivottava sitä. Ihmisten epäonnelle nauraminen on vain jotenkin hyvin sairasta.

                                                            ***
Mustosen leffa lähtee siitä, kun kehnosti menestyvä ja äidissään roikkuva lastenkirjailija - naurettava ammatti, eikö vain? - (Hedberg) yllättyy, kun hänen puolisonsa (Kiti Kokkonen) perii yllättäen Hulda-tätinsä.
Perintö on valtava kivitalorötiskö jossakin Vantaalla, ja tietysti nainen, hölmö kun on ihan sukupuolensa takia, ihastuu taloon ja haluaa rempata siitä itselleen ja miehelleen unelmien kodin.
Tarina kasvaa kaiken maailman tyypeillä, arkkitehdillä, venäläisellä kirvesmiehellä ja pankinjohtajalla, joita kaikkia Hedberg esittää. Tottahan Hedberg on yhtä monikasvoinen mies kuin maskeerausosastolla on lateksinaamareita, mutta rajansa kaikella.
Rea Mauranen saa näytellä Se mieletön remppa -leffassa inhaa anoppia, josta löytyykin lopulta maailmanparantaja. Kuva: Tiia Öhman / Solar Films

                                                            ***
Remonttia aletaan kuitenkin tehdä, vaikka kaikki on tuomittu menemään kerrassaan pieleen. Pariskunnan elämää rasittaa vielä miehen outo äiti (Rea Mauranen), jolle Mustonen on käsikirjoittajakaverinsa Aleksi Hyvärisen kanssa rakentanut lopulta myös maailmanparantajaroolin.
Ai niin. Sitten on vielä rakennustarkastaja (Hannu-Pekka Björkman), että me saisimme nauraa myös vihonviimeiselle virkamiehelle.
Parisuhteen kestävyyttäkin pääsemme seuraamaan, ja hauskuttamaan itseämme katsomalla ulkoisesti epäsuhtaista pariskuntaa, pientä Kokkosta ja suurta Hedbergiä.


Hannu-Pekka Björkman vierailee remontoitavassa talossa rakennustarkastajana. Kuva: Solar Films.
                                                             ***
Olisiko Mustonen pystynyt tekemään tästä elokuvasta aidosti hauskan komedian? En usko.
Kun ohjaaja ja käsikirjoittajakumppani kerran ovat sitä mieltä, että on tavattoman hauskaa, kun valtava kivi lentää ilmojen halki ja putoaa ihmisen päälle tai aikansa elänyt keskuslämmityskattila räjähtää suoraan metallinkeräykseen, niin siitäpä sitten.
Tähtiä? Yksi, Kokkosen kerrassaan korvaa hyväilevälle äänelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Liisa lavalle vimmalla ja voimalla

Nälkämaan Jussit ovat tositelkkariakin todempia

Routa rikkoo tanssin rajoja