Taaperot tekivät teatterista taikaa

Hyvä tavaton!

Generaattorin lattialla istuu, makaa, konttaa ja ryömii kymmenkunta taaperoa puolivuotiaasta muutaman vuoden ikäiseen, eikä vain istu tai konttaa, vaan elää täysillä taaperoteatteriesitystä nimeltä Fantasiametsä.

Siitä hetkestä, kun Karoliina Kuvaja ja Anna Riski astuvat näyttämöä tarkoittavalle pehmeälle ja suurelle matolle ja alkavat kukkua kullekin muksulle erikseen ja kaikille katsojille yhteisesti, lapset ovat menossa mukana. Kädet osoittavat, kommenttijokellukset ja hihkaisut kuuluvat, ja vanhemmilla on jokseenkin vaikeaa saada lapsensa pysymään sylissä.

 Anna Riski (vas.) ja Karoliina Kuvaja vievät taaperoikäiset Fantasiametsään taaperoteatteriesityksellään. Kuva: Minna Hyvönen

Ja kun Kuvaja ja Riski jatkavat kukkumisleikistä jokeltelun kautta pörinään ja surinaan, pienet katsojat keskittyvät täysillä näkemäänsä ja kuulemaansa. Kielenvaihdokset ovat sen verran nopeita, ettei kukaan ehdi kyllästyä näkemäänsä, ja jokainen osaa nauttia myös loppulaulusta.

Esityksen loppupuolella yleisö pääsee lavalle rakentamaan torneja ja puhkomaan Riskin ilmaan lennättämiä saippuakuplia.

                                              ***

Teatteriesitys taaperoille on tuoreiden äitien, Kuvajan ja Riskin idea. 

Ohjaajaksi he ovat saaneet näyttelijä Heidi Syrjäkarin Kajaanin kaupunginteatterista. Musiikista ja mainiosta kelofoni-soittimesta vastaa Juho Hannikainen Vaara-kollektiivista

Kun Syrjäkarilla on musiikkiteatteritaustaa ja kun Hannikainen on mitä monipuolisin muusikko, esitys on täynnä kiehtovia ääniä, kilkutusta, kalketta, laulua ja ukulelen sointeja.

                                                                      ***

Fantasiametsä kukkuu, pörisee, surisee ja soi, kun Karoliina Kuvaja ja Anna Riski pääsevät vauhtiin. Kuva: Minna Hyvönen

Niin. Onhan minulla itsellänikin kokemuksia lapsista ja teatterista, mutta minun nuorin teatterinkokijakumppanini on ollut jo reilusti kaksivuotias. Nyt mukaan on kutsuttu kaikkein pienimmätkin.

Leikki-ikäiset ovat oman kokemukseni mukaan olleet näyttelijöille unelmayleisö tarkkoine havaintoineen ja välihuomautuksineen, mutta rohkenin hieman epäillä, miten vauvayleisö jaksaa keskittyä.

Turhaanpa epäilin. Kun Kuvaja ja Riski taikovat esiin esityksen, jolle jokainen voi itse kehittää juonen tai tarinan, esityksestä tulee kerralla yleisönsä näköinen.

Fantasiametsässä ei ole mitään pelättävää, ei kovia ääniä, ei räikeitä valoja, vain pehmeitä pintoja, iloisia näyttelijöitä ja heidän ilmiselvä tarpeensa koskettaa teatteriesityksellä kaikkein pienimpiä katsojia.

                                              ***

Esityksiin otetaan kerralla parikymmentä katsojaa. Turvaväleistä huolehditaan ja esimerkiksi lasten kokeiltavaksi annettavan kelofonin soittokapulat kerätään omaan koriinsa odottamaan puhdistamista ja uutta esitystä.

Puolituntinen retki Fantasiametsään järjestetään yhteensä kymmenen kertaa. Viimeiset esitykset ovat aivan lokakuun lopulla. Tarkemmat tiedot löydät Vaara-kollektiivin kotisivulta.

Esitystä on ollut tuottamassa myös Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus ry Kulttura.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaiken takana on nainen

Minuuden vähintään kolme puolta

Elämä tekee parodiaa itsestään Medusan huoneessa