Maailman sadut suloisesti sekaisin

 

Kaikki alkaa siitä, kun kolmen pienen porsaan on aika lähteä maailmalle. Kuvassa Antti Hovilainen (vas.), Teija Töyry ja Mika Silvennoinen. Kuva: Minna Hyvönen

Ensiksikin: täällä Kajaanin kaupunginteatterin Seminaarin näyttämöllä on ihka oikea esirippu, eikä sen merkitystä sovi vähätellä!

Kun meidän lapsemme pelasivat teatteria, aivan ensimmäiseksi kehitettiin tietysti jostakin esirippu, sillä sen aukeamisen odottaminen on yhtä suurta juhlaa kankaan molemmilla puolilla.

Toiseksi: esiripun takana kuorsaa joku niin hartaasti, ettei tahdo herätä edes kovaääniseen herätyskelloon, mutta kun me katsojat neuvomme, johan alkaa tapahtua. Esiripun edessä olevan kiikkutuolin viereinen lukulamppu syttyy ja tuoli alkaa keinua. Sitten alkaa kuulua Esko Vatulan ääni, vaikkei miestä näy missään.

Kolmen pienen porsaan on aika lähteä maailmalle.

                                                          ***

Viri-viri tik tak on koko työryhmän yhteisen pohdinnan tulos. Paitsi, että se sekoittaa iloisesti kaikki maailman sadut sekaisin yhdeksi hilpeäksi hullunmyllyksi, se päästää teatterin armoitetut miimikot, Antti Hovilaisen, Mika Silvennoisen ja Teija Töyryn kerrassaan irti.

Edellisen kerran kolmikko hauskutti lapsi- ja aikuisyleisöä muutama vuosi sitten Maxissa ja Moritzissa, mutta nyt tarjolla on ainakin viisitoista satua, jotka kaikki tuntuvat olevan lapsiyleisölle tuttuja, kilpikonnan ja jäniksen kilpajuoksusta Arielin kautta Tähkäpäähän ja suomalaiseen kansansatuun, jossa kerrotaan, miten karhu pääsi hännästään.

Hovilaisen jänis on niin nopea, että jättää juostessaan jälkeensä vain savuvanan, ja Silvennoisen susiparka on niin allerginen, ettei saa puhkutuksi porsaiden koteja kumoon. Töyryn kilpikonna on aivan omaa luokkaansa, oli sitten kesä tai talvi.

Teija Töyryn kilpikonna uskaltautuu taas kilpajuoksuun jäniksen kanssa. Kuva: Minna Hyvönen

                                                           ***

Ohjaaja Sanna Heikkisen työryhmä on onnistunut loihtimaan näyttämölle kerrassaan hienon kokonaisuuden, vaikka sitten lapsen ihkaensimmäiseksi teatterikokemukseksi.

Riitta Raunio, Henri Pyy ja Sinikka Isoniemi vastaavat näyttämökuvasta äänineen ja valoineen. Säde Oinosen ja Satu Husun nuket ovat yksinkertaisesti valloittavia, mutta yksi tuntuu lapsista olevan ylitse muiden: hieno hirvenpää. Itse viehätyin merenalaisista otuksista, jotka heräävät valojen ja varjojen avulla aivan ihmeelliseen eloon.

 

Viri-viri tik tak

Kantaesitys Kajaanin kaupunginteatterissa.

Ensi-ilta Seminaarin näyttämöllä 1.10.2021

Esityskäsikirjoitus: Työryhmä

Ohjaus: Sanna Heikkinen

Näyttämöllä: Antti Hovilainen, Mika Silvennoinen ja Teija Töyry. Ääninä: Esko Vatula ja Salla Loper

Skenografia: Riitta Raunio

Valot: Henri Pyy

Äänet: Sinikka Isoniemi

Nuket: Säde Oinonen ja Satu Husu

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaiken takana on nainen

Elämä tekee parodiaa itsestään Medusan huoneessa

Romaani ja sen vastaanotto, samoissa kansissa