Tanttarellan taruteltasta se lähtee

Päiväkoti-ikäisille tarkoitetun Tanttarellan taruteltan on luonut näyttelijä Teija Töyry. Kuva: Ia Samoil

Olisi tietysti ollut ihmeellisen mukavaa, jos Teija Töyryn ideoima ja esittämä päiväkoti-ikäisille tarkoitettu Tanttarellan taruteltta olisi ollut peruskorjatun Sissilinnan ensimmäinen ensi-ilta, mutta toimii se näinkin, entisen seminaarin päärakennuksen toisen kerroksen luokassa.

Tanttarellan taruteltasta se lähtee, kirjoitin otsikkoon ja tarkoitin jokaista sanaa: Kajaanin teatterisyksy on nyt avattu ja taruteltta on vuorenvarmasti monelle sen näkevälle pikkuihmiselle se ensimmäinen teatteriesitys. Sellaiseksi tämä kaksikymmenminuuttinen on mitä oivallisin valinta.

Taruteltta alkaa niin kuin oikeat sadut alkavat olipa kerralla. Sitä ennen Töyry on toki laulanut ja soittanut pienen sävelmän tarinasta ja sen sankarista Rilla-mesiäisestä. 

Rillan ongelma on se, että hirveä Tyrmiina on vienyt sen pesäpuun elämänhalun, mutta Rilla ei kumppaneineen aio jättää pesäpuuta oman onnensa nojaan. Mettä evääksi ja elämänhalun pelastusmatka kohti suurta ja pelottavaa vuorta voi alkaa.

                                                    ***

Parasta Töyryn tarinassa on sen perinteikkyys. Mukana on monenlaisia metsän eläimiä, jotka yhdistävät voimansa yhteisen kiusaajan kukistaakseen. Matka vuorelle ei ole liian pelottava, vaikka ystävykset kohtaavat seikkailulle tarpeellisia pieniä vaaroja, ja loppu on tietysti se ainoa oikea eli onnellinen.

Ensiaamun lapsiyleisöön Tanttarella upposi kerralla. Töyry sai kiitokset suoraan yleisöltään, joka riensi esityksen jälkeen katsomaan Töyryn itsensä askartelemia nukkeja, jotka ovatkin asia sinänsä. Lehmä on ihan kiltin ammun näköinen ja vuorivuohi on niin täynnä itseään kuin vuorenrinteillä asustava otus vain voi olla. Entäpä se pöllö! Ratkiriemukas otus kerrassaan.

Yliveto nukeista on kuitenkin hirmuinen Tyrmiina, jonka Töyry on rakentanut muinaisen Muppet-shown sankareiden malliin suutansa aukovaksi.

Koska kerran teatterissa ollaan, valoilla tehdään tukevasti tunnelmaa ja Sinikka Isoniemen luoma äänimaailma on juuri sopivasti kuultavissa, kun korviaan höristää, ihan niin kuin oikeassakin metsässä.

Seminaarin näyttämölle otetaan kuhunkin esitykseen kerrallaan vain 25 katsojaa. Kannattaa siis varmistaa etukäteen, että taruteltan kupeessa on tilaa myös sinulle.

Kajaanin kaupunginteatteri: Tanttarellan taruteltta

Taiteellinen suunnittelu, käsikirjoitus, musiikki, nuket ja esitys: Teija Töyry
Valosuunnittelu: Henri Pyy, Teija Töyry
Äänisuunnittelu: Sinikka Isoniemi
Lavastuksen toteutus: Ulla Heikkinen, Marko HeikuraEero Juutinen, Ralina Matikainen, Pirkko Paananen, Sanna Peltola,
Ville Valve

Ensiaamu Seminaarin näyttämöllä la 3.9.2022. Lokakuun alusta Taruteltta nousee Sissilinnaan ja lähtee myös kiertueelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Liisa lavalle vimmalla ja voimalla

Nälkämaan Jussit ovat tositelkkariakin todempia

Routa rikkoo tanssin rajoja