Kauhulinnassa teatterin saloihin ainutkertaisin keinoin

Kauhulinnassa on runsaasti vanhaa teatterirekvisiittaa. Kuva: Minna Hyvönen.

Ahkera teatterissa kävijä ei törmää monta kertaa esityksiin, joissa ei olisi mitään ennestään tuttua. Vielä harvemmin löytyy esityskonsepti, johon ei varmasti ole koskaan kompastunut.

Kajaanin kaupunginteatterin Kauhulinna on molempia. Se on niin ainutkertainen tapa tutustuttaa katsojat teatteriin ja sen tekemiseen, että konsepti kannattaa kopioida muuallekin.

Kauhulinna avaa lapsille ja nuorille pyhitetyn Sissilinnan perusteellisesti uudelleen rakennetun näyttämön. Se ei tyydy vain siihen, että esiintyjät esiintyvät ja katsojat katsovat, vaan meidät, yleisö, pannaan liikkeeseen ja ratkomaan sopivan mukavan visaisia pakohuoneongelmia.

Pohjatarinassa pääsemme selvittämään, mitä Olga-nimiselle näyttelijälle tapahtui, sillä hän hävisi ennen Machbetin ensi-iltaa ja on mitä ilmeisimmin jäänyt kummittelemaan Sissilinnaan. 

Auttaaksemme Olgaa ratkaisemme muutamaan huoneeseen rakennettuja pulmia. Samalla tutustumme koko taloon varsin perusteellisesti näyttelijöiden pukuhuoneista varaston kautta näyttämölle, mutta koska olemme sopineet, että se, mitä Sissilinnassa tapahtuu, Sissilinnaan myös jää, en minäkään aio kertoa seikkailun yksityiskohdista mitään muuta kuin sen, että niinpä vain tätäkin tekstiä kotona seuraavana aamuna naputtelen. Hengissä siis olen ja pulmat on selvitetty.

                                                                  ***

Olga-kummitusta auttaessamme törmäämme myös eläviin ihmisiin. Kuva: Minna Hyvönen.

Kauhulinnaa kierretään pienissä, noin viiden ihmisen porukoissa. Omaan ryhmääni sattui kaksi äiti-poika -paria, joista ihan kaikki näyttivät nauttivan retkestä vallan tavattomasti. Tehtävien ratkaisemiseen tarvittiin niin näppäriä esiteinejä kuin sanaristikoiden parissa viihtyvää eläkeläistä. Kaikille riitti tekemistä.

Kierrettävää, katseltavaa ja ratkottavaa oli juuri parahultaisesti vajaan tunnin kierrokseen. Jos ongelmiin törmäsi, pakohuoneissa päivystävät näyttelijät osoittivat vaivihkaa, mistä päin ratkaisua kannattaisi alkaa etsiä.

Esityksen suositusikäraja alkaa 11 vuodesta. Minä uskaltaisin tuoda reitille tätäkin jonkin verran nuoremman, mutta tehtävät ovat toki sellaisia, että hyvä luku- ja laskutaito ovat ehdottomat edellytykset. Missään vaiheessa tunnelma ei ollut pelottava, joskin muutamassa huoneessa päivystäneet oppaat olivat varsin säpsäyttäviä.

Kauhulinna-kierroksia pyöritetään Sissilinnassa 18.11. asti, myös arki-iltaisin. Koska kierrokselle mahtuu kerrallaan parikymmentä ihmistä, liput kannattaa varata etukäteen. Ja tässä lauseessa paino on ehdottomasti sanalla kannattaa.

Kauhulinna

Ensikierros 28.10. 2022.  Seikkailukierroksia 18.11. asti.

Taiteellinen koordinaattori Sari Palmgren.
Visualisointi Tiina Siltala.
Äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi.
Valosuunnittelu Henri Pyy.
Videosuunnittelu Topi Lindh.
Kampaukset ja maskeeraus Riikka Hakamäki.
Tarpeisto Ralina Matikainen.

Esiintyjät Salla Loper, Inkeri Raittila, Satu Turunen, Jose Viitala.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Liisa lavalle vimmalla ja voimalla

Nälkämaan Jussit ovat tositelkkariakin todempia

Routa rikkoo tanssin rajoja