Hernetkosken nuket täydentävät Kajaanin teatterin hienon vuoden

Eino Leino (Perttu Hallikainen) ja hänen ystävänsä Martti (Teija Töyry) lähtevät pyydystämään jouluhaukea presidentinlinnaan Markku Hernetkosken nukkenäytelmässä Ruisräikkä. Kuva: Ia Samoil.

Mitä luulette? Missä ihminen voi tavata yhtä aikaa edesmenneet Eino Leinon, Ella Erosen ja Yrjö Jyrinkosken ja kaupan päälle vielä tämänpuoleisesta rouva Jenni Haukion? Teatterissapa hyvinkin, ja oikeastaan vain teatterissa, joka ottaa leikkinsä juuri sopivan vakavasti.

Kajaanin kaupunginteatterissa varsinaisesti lavastajana työskentelevä Markku Hernetkoski puhaltaa eloon tämän nelikon ja joukon muita hahmoja kirjoittamassaan ja ohjaamassaan aikuisille tarkoitetussa nukketeatteriesityksessä nimeltä Ruisräikkä, runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta.

Tunnin kestävän nukkenäytelmän nimi on todellakin Ruisräikkä, ja se, miksi nimi on juuri tuo, selviää esityksessä, jossa on mukana jos jonkinlaista pientä mekaanista vimpainta niin, että vähän huonommalla mielikuvituksella varustetusta katsojasta tuntuu siltä, kuin takoisi päätään männyn kylkeen, kun ei olisi itse tuotakaan keksinyt.

Vaan ihmeissään on kyllä näytelmän runoilijakin, joka ei ole vuosisataan kirjoittanut säepariakaan, kun nyt pitäisi kirjoittaa kokonainen runo rouva Jenni Haukion tahtoman perinteisen jouluhauen seuraksi, jonka senkin Leinon pitäisi jotenkin tuonpuoleisessa pyydystää. 

Tässä näytelmän lähtökohta. Lopputulos on aivan yhtä riemukas.

                                                       ***

Kajaanin kaupunginteatteri on tämän esityskauden ajan hellinyt katsojiaan hienolla ja monipuolisella ohjelmalla. On katsottu aito klassikko (Kirsikkapuisto), on nautittu sopivasti mekastavasta musiikkiteatterista (Voihan leipä!) ja on kurkistettu suomalaisuuden ja suomalaisen teatterin alkulähteille (Making of Lea). 

Uusi, peruskorjattu Sissilinnan näyttämö esiteltiin katsojille mainion pakopeliesityksen (Kauhulinna) avulla. Nyt siellä pyörivät lastenkonsertit ja -aktiviteetit ja tietysti tämä Ruisräikkä. Paljon enempää ei vaativakaan katsoja pysty teatterilta enää toivomaan.

                                                       ***

Hernetkoski ei ole ensimmäistä kertaa nukkeja kyydissä. Varsin tarkkaan viisi vuotta sitten hän teki Vaara-kollektiivin kanssa Generaattoriin nukketeatteriesityksen Pentti Haanpään klassikosta Noitaympyrä. Jo se kertoi, mihin kaikkeen nuket taipuvat, mutta Ruisräikässä Hernetkosken teatterinäkemys puhkeaa kunnolla kukkaan.

Ruisräikän tarina on varsin yksinkertainen, mutta se, että kaikki tapahtuu  toisessa todellisuudessa, tekee siitä herkullisen. Runoilija Leino jatkaa ryyppäämistään jo toista vuosisataa, mutta ei oikeastaan kaipaile entisiä aikoja. Kun sitten rouva Haukion kirje tulee ja kun Leino ryntää toteuttamaan presidentinlinnan pyyntöä, vanhat kaverit tulevat mieleen.

Eino Leinoa tuonpuoleisessa liikuttaa Perttu Hallikainen. Kuva: Ia  Samoil.

Mitäpä muuta Ella Eronen tai Yrjö Jyrinkoski tekisivät, elleivät lausuisi. Ja tässä on tämän esityksen aikuisille tarkoitettu osuus: tarpeeksi iäkkäillä kansalaisilla on vielä muistikuvia Erosen tai Jyrinkosken äänistä, mutta paras on kyllä jouluhauki!

Muistanetteko, millaisen skandaali siitä aiheutui, kun presidentti - taisi muuten olla Tarja Halonen, mutta saattoi olla joku muukin - kieltäytyi Ahvenanmaan kalastajien presidenttiparille perinteisesti tuomasta jouluhauesta. Sinänsä en yhtään ihmettele, ettei suolalohta ja lasimestarinsilliä varmasti kaikkiin tarpeisiinsa popsineelle presidentille hauki kelvannut, mutta Ruisräikässä tämäkin historiallinen epäkohta korjaantuu.

                                                   ***

Esityksen ydin ovat tietysti Hernetkosken, Satu Husun, Marko Heikuran ja Ralina Matikaisen rakentamat nuket, joista ainakin yksi taitaa olla tuttu jo Noitaympyrän ajoilta. Esityksessä nukkeja käytetään viisaasti säästellen niin, että niistä saadaan kaikki tehot irti.

Perttu Hallikainen (Leino) ja Teija Töyry (kaikki muut roolit) leikkivät nukeilla merkillisen mukaansa tempaavasti. Ainakin itse unohdin välillä kokonaan, että nukkien takana oli oikeita ihmisiä, niin tiukasti keskityin nukkien liikkeisiin.

Ruisräikän näyttävintä nukkea, Ella Erosta liikuttamaan tarvitaan sekä Teija Töyry että Perttu Hallikainen. Kuva: Ia Samoil.

Suurin osa nukeista on puolimetrisiä, mitä nyt huilua soittava hauki toistametrinen, mutta Ella Eronen on kyllä esityksen upein ilmestys! Ella on kuin suoraan Hayao Miyazakin Henkien kätkemästä, mutta miksipä teatterilavojen suomalaista lumoajaa ei voisi tehdä japanilaisnoidan oloiseksi. Kokonsa vuoksi Ellassa on tekemistä molemmille näyttelijöille, mutta ihmeen hienosti Ellan kädet tehostavat lausumista.

Ennakkoon niin Hernetkoski kuin näyttelijätkin sanoivat, että parasta nukkien kanssa touhuamisessa on se, että niillä pääsee leikkimään. Leikiltä esitys tosiaan vaikuttikin. Niin kuin sekin, miten sinne tuonpuoleiseen Leinon pakeille oikein matkustetaan. Taksilla tietysti, tuohon läheisen vaaran kupeeseen, josta on vain pieni patikkamatka perille asti.

Ruisräikkä - Runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta. Nukketeatteria aikuisille.

Kantaesitys Kajaanin kaupunginteatterin Sissilinnan näyttämöllä la 21.2.2023.

Kirjoittanut, ohjannut ja skenografian laatinut: Markku Hernetkoski

Näyttämöllä: Perttu Hallikainen ja Teija Töyry

Valosuunnittelu: Henri Pyy
Äänisuunnittelu: Sinikka Isoniemi
Nuket: Markku Hernetkoski, Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen
Kampausten ja maskeerauksen suunnittelu: Riikka Hakamäki
Tarpeiston valmistus: Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riemastuttava tulkinta Juha Hurmeen täysosumatekstistä

Tanssi yli Kirsikkapuiston

Leivän syrjässä, kainuulaisuuden ytimessä