Taaperoiden mukana maagiseen mereen

Anna Riski ja maagisessa meressä tavattu kala. Kuva: Minna Hyvönen / Vaara Kollektiivi.

En olisi uskonut! Meriakvaarioksi muuttuneen kajaanilaisen liikehuoneiston lattialla istuu sylikkäin kymmenkunta vauvaa ja taaperoa äitiensä ja yhden isän sylissä. Kaikki keskittyvät reiluksi puoleksi tunniksi seuraamaan, mitä maagiseksi mereksi lavastetulla näyttämöllä tapahtuu. Joku hihkaisee. Joku osoittelee kädellään, mutta kaikki keskittyvät seuraamaan esitystä.

Kun parikymmentä minuuttia on kulunut, taaperot pääsevät katsomaan ja koskettelemaan värikkäitä merikiviä ja pehmeitä mereneläviä, mutta kun pyyntö kuuluu, jokainen lopettaa leikkinsä ja palaa rannalle seuraamaan esityksen loppuun. Kaiken kruunaa pikkuinen eväspussi, jollaisen jokainen saa aivan kuin oltaisiin oikeasti kesässä ja meren rannalla.

Vaara Kollektiivin uusin taaperoteatteriesitys Maaginen meri on yksinkertaisesti sanottuna ihme.

Maagiseen mereen sukeltavat Karoliina Kuaja (alla ja edessä) sekä Anna Riski. Kuva: Minna Hyvönen / Vaara Kollektiivi.

                                                                           ***

Vaara Kollektiivi on tänä talvena venyttänyt katsojiensa ikähaarukan ääripäihinsä. Yhdessä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa tehdyt ja jo nähty Isoisäni kulpettimaakari ja lauantaina ensi-iltansa saava Mummoni kuningatar Elisabeth hakeutuvat iäkkäiden ja jo hoitokodeissakin elävien katsojien pariin. Maagisen meren ensiaamun nuorin kokija taisi olla parin kuukauden ikäinen.

Joku kyynikko voisi miettiä, etteivät vanhukset ja taaperot teatteria tarvitse, mutta nyt nähdyt esitykset vakuuttavat ainakin minut siitä, että tarvitsevatpa hyvinkin. Ja siitä, että mitä erilaisimmat ja eri-ikäisimmät ihmiset osaavat nauttia elävistä esityksistä, kun ne vain on rakennettu juuri heidän kokemusmaailmansa mukaan.

Maagisen meren on ohjannut Saara Karjalainen. Lavalla näemme Karoliina Kuvajan ja Anna Riskin, jotka esityksen alussa sukeltavat meren syliin tavatakseen siellä niin kalan kuin meduusankin, eikä meri tietysti olisi meri, jos siellä ei asuisi myös mustekala.

Kun yleisö on niin kovin nuorta, hieman odotin, että joku katsojista voisi säikähtää lähelle tulevaa iloista, mutta kuitenkin kovin mureenan näköistä nukkea, mutta vielä mitä! Riski ja Kuvaja pitävät tiukasti huolen siitä, että vaikka ottavat yleisöön tiiviisti kontaktia heti esityksen alussa, ymmärtävät pitää myös sen verran eroa pikkukatsojiinsa, ettei kenenkään tarvitse luulla, että näyttelijöiden tarkoitus olisi pelotella.

Lavalla nähtävä mustekala on puolestaan rakennettu niin, että kun Anna Riski pukeutuu sen nahkoihin, pelottavia lonkeroita on vain kalan vyötäröllä.

                                                                      ***

Skenografi Soile Savela on rakentanut värikkään näyttämön selkeäksi. Meri on sininen, ranta vihreä ja sermin takaa näyttelijät voivat käydä hakemassa tarpeellista rekvisiittaa. Entisen liikehuoneiston ikkunat on osittain peitetty merensinisellä ja näyttämön katosta roikkuu meduusa, jonka helmoihin taaperot yltävät juuri ja juuri hipaisemaan. 

Ja jos meno alkaisi pelottaa, hieman taaempana on rauhallinen nurkkaus, jossa on hyvä käydä keräämässä voimia näytelmän loppuun seuraamiseen.

Juho Hannikaisen luoma äänimaailma on paitsi merellinen, myös rauhoittava ja rentouttava. Mitään kovaa tai äkillistä emme kuule.

Minkäänlaista juonta Maagisesta merestä ei sinne pulahtamisen ja erilaisten eläinten kohtaamisen lisäksi kannata etsiä. Puhettakaan ei ole liikaa, mitä nyt sanan kala vaikeutta ihmetellään. Kuvaja ja Riski liikkuvat ja velmuilevat lavalla sen verran kiinnostavasti, että se riittää esityksen sisällöksi. Tietysti lopuksi kuullaan vielä loppulaulu, jossa aletaan kaivata kotiin.

Kerrassaan mainiosta Maagisesta merestä nähdään vielä yksitoista kotiesitystä. Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen rahoituksellaan tukema esitys lähtee ensi syksynä kiertueelle. Hienoa, että taaperon ensimmäiseksi teatterielämykseksi tarkoitettua esitystä pääsee katsomaan myös muualla kuin Kajaanissa.

Maaginen meri

Ensiaamu Kajaanissa 26.1.2024

Esiintyjät Karoliina Kuvaja ja Anna Riski
Ohjaus Saara Karjalainen
Äänisuunnittelu Juho Hannikainen
Skenografia Soile Savela

Esityksen toteuttamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Muut esitykset la 27.1. klo 14 ja klo 16, to 1.2. klo 10, la 3.2. klo 14 ja klo 16, su 4.2. klo 10 ja klo 14, ke 7.2. klo 10, pe 9.2. klo 14 ja la 10.2. klo 10 ja klo 14.

Esitykset Kajaanin keskustassa meriakvaarioksi muuttuneessa liikehuoneistossa osoitteessa Kauppakatu 36 B. Sisäänkäynti Generaattorin sisäpihalta. Raatihuoneentorilta porttikongista sisäpihalle, josta löydät perille.

Kesto noin 45 minuuttia.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Anna-Liisa lavalle vimmalla ja voimalla

Nälkämaan Jussit ovat tositelkkariakin todempia

Teatteritalon laulut huipentavat upean näytäntökauden